Translate

jueves, 31 de octubre de 2013

HALLOWEEN AL MÓN

L’autèntic Halloween?
L’origen d’aquesta festivitat és a Irlanda, però tots sabem que la celebració de Halloween és mundialment famosa perquè coneixem com se celebra als Estats Units, segurament per les pel·lícules o per haver-ne llegit alguna cosa.
Les seues arrels estàn vinculades amb la commemoració celta del Samhain i la festivitat cristiana del Dia de Tots Sant, celebrada pels catòlics l’1 de novembre. 
En Irlanda són habituals les fogueres, on encara estan més presents les tradicions i els costums celtes. També és cert que els xiquets fan honor al tradicional “paga o plora”, disfressats com l’ocasió requereix. També sóm comunes les festes on se serveix bon menjar i es juga a lligar una poma menjada d’un arbre perquè algun dels presents aconseguisca mossegar-la, així com fer caceres de tresors i jocs de cartes. Però, com es celebra el altres parts del mon?
En Anglaterra hi ha diversos dies associats d’una manera d’un altra a aquesta festivitat. Des de fa uns segles se sol celebrar Mischief Nigth (Nit de Maldalts) o Devil’s Nigth (Nit del Diable). Se sol celebrar el 30 d’octubre, és a dir, el dia anterior a Halloween.
En Mèxic és el dia dels Morts. Comença el dia 1 de novembre i termina el dia 2. Col·loquen ciris i encens als altars casolans, i se’ls espera amb menjar, begudes, dolços i flors. El dia 2 tota la família reunida fan un dinar en honor al difunt, brindant amb tequila


En Belgica se celebra des de fa més de 10 anys, però amb un estil més tradicional, oferint regals als xiquets. També posen ciris el 31 d’octubre en honor dels familiars que han mort.
       
A Irlanda, on va començar la tradició de visitar cases i demanar dolços, encara es gaudeix d’aquesta celebració tradicional. Les llars es decoren amb objectes relacionats amb aquesta temàtica i també amb llums de tot tipus. Se celebra el “paga o plora”, amb xiquets que van de casa a casa del veïnat per demanar dolços, caramles, xocolatines, etc. També es fan festes amb persones disfressades i s’organitzen jocs, com ara agafar una poma amb la boca des d’un lloc on estiga lligada o fer una cerca de tresors per a xiquets o per a adults. Es mengen pastissos de fruites, a més dels dolços que s’han recollit.
En Àustria es deixa aigua o un llum encés a la taula perquè es creu que els esperits que visiten aquesta nit són màgics i necessiten una ofrena.
En Alemanya guarden els ganivets perquè no volen fer mal als esperits que estan tornant.
En Hong Kong es coneix com Yue Lan (Festival dels Fantasmes Famolencs). Alguns cremen fotos de fruites o diners perquè això arribaria al món dels esperits i així estarien tranquils


Espanya es fan rues i festes. Normalment es tracta d’una festa per a adults, que es volen disfraçar i celebrar amb les amistats. Així i tot, algunes persones ixen amb fills per demanar dolços i cada vegada s’estén més la tradició del “paga” o “plora”.

                                                    



A més a més hem fet també una sorpresa per a Halloween...

1 comentario:

  1. Fa un temps que una mare me va donar les gràcies per la idea del blog.
    Ara soc jo la que vos done les gràcies. Quan tens un grup de xiquets i xiquetes amb tanta il·lusió és meravelllós treballar. Un beset a tots.

    ResponderEliminar